Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan fysioterapia linkittyy vahvasti suorien vatsalihasten erkauman fysioterapiaan. Lantionpohjan toiminnan arvioiminen ja kuntouttaminen luo pohjaa myös erkauman kuntoumiselle. Ilman lantionpohjan tukea vatsalihasten harjoittelulta puuttuu konkreettisesti pohja. Vähän niinkuin ylösalaisin olevasta ketsuppipurkista olisi jäänyt korkki raolleen ja keskelle aiheutetaan puristamalla painetta.

MITÄ Lantionpohjan toimintahäiriöt OVAT?

Lantionpohjan toiminta voi häiriintyä. Näitä häiriöitä ovat: virtsankarkailu kaikissa muodoissaan, ulosteen- ja ilmankarkailu, ulostamisvaikeus, lantionpohjan kiputilat sekä laskeumat.

Miten lantionpohjan toimintaa voi arvioida?

Lantionpohjan lihasten toimintaa arvioidaan fysioterapiassa haastattelemalla, lantionpohjan lihasten manuaalisella palpaatiolla, sonopalpaatiolla eli UÄ-kuvantaen ja EMG-mittarilla. Lisäksi arvioidaan kokonaisvaltaisemmin lihaskireyksiä, ryhtiä, hengitystä ja jopa purentaa.

Millainen lantionpohja toimii?

Hyvinvoiva lantionpohja on kivuton, mutta tunteva. Lihaksista löytyy  voimaa, kestävyyttä, nopeutta sekä rentoutumiskykyä. Lantionpohjan aktivoituessa sen supistuksen suunta on ylöspäin. Näiden ominaisuuksien vahvistumisessa voi lantionpohjan fysioterapeutti auttaa. Lantionpohjan kunnosta huolehtimen kuuluu kaiken ikäisille naisille.