Maija 37 v., Espoo

Synnytin suunnitelulla sektiolla 11/2008. Leikkaus sujui normaalisti ja leikkaushaava parani ilman komplikaatioita. Raskauden aikana vasemmanpuolen vatsalihas ilmeisesti venähti, repesi tms. Se ilmeni  ensin kipuna ylävatsalla ja myöhemmin tuntopuutoksen noin 5×5 cm alueella samassa kohtaa.

Selkäni alkoi oireilla raskauden jälkeen ensin pääasiassa alaselkäkipuna. Noin kolme vuotta synnytyksen jälkeen kipu siirtyi yläselkään ja vasempaan kylkeen. Kipu oli niin voimakasta, että jouduin yölläkin heräämään venyttelemään yms. Kävin etsimässä apua kipuun mm. osteopaateilta,hieronnasta ja kuntosaliharjoittelusta. Kipu laantui hieman aina välillä, mutta yhtään viikon kivutonta jaksoa minulla ei ollut.  Minulla oli myös epämääräisiä sydänoireita, joille ei löydetty selitystä. Viisi vuotta synnytyksen jälkeen sain yllättäen voimakkaan kivun navan alueelle ja minulla diagnosoitiin napatyrä. Tyrä olisi leikattu julkisella puolella,mutta oireiden helpotettua  melko pian, en halunnut lähteä leikkaukseen vaan tilannetta jäätiin seuraamaan. Napatyrä pysyi melko oireettomana tämänjälkeen. Vuosi napatyrän diagnosoimisen jälkeen minulla todettiin kivuliasta tyrää myös ylävatsalla.  Lääkäri totesi tuolloin tyrien johtuvan vatsalihasten erkaumasta. Kysyin mahdollisesta vatsalihasten kuntouttamisesta useaan otteeseen, mutta lääkäreiden mielestä leikkaus olisi ainoa mahdollisuus tyrien korjaamiseen eikä kylki/selkäkipuni katsottu olevan yhteydessä erkaumaan. Lähdin itse etsimään tietoa vatsalihasten erkauman kuntoutuksesesta ja näin päädyin Iran vastaanotolle. Tapasimme ensimmäisen kerran 11/2014 eli kuusivuotta sektion jälkeen. Vatsalihasten erkauma oli Iran mittauksilla keskivaikea. Aloitimme säännölliset tapaamiset ja vatsalihasten erkauman kuntoutuksen.

Otin myös Iran suosituksesta yhteyttä osteopaatti Jutta Aaltoon, joka hoiti raskauden aikaisen vatsalihaksen repeämän arpikudosta (se oli edelleen selvästi tuntuva) sekä sektioarven kiinnikkeitä. Näin mahdollistettiin vatsalihasten normaali toiminta. Nyt 04/2015 olen elännyt ensimmäisen selkä/kylkikivuttoman kuukauden kolmeen vuoteen.  Sekä napatyrä että ylävatsatyrä ovat ollet oireettomia. Sydän oireet ovat myös lakanneet. Huomaan selvästi ryhtini parantuneen ja selkeän eron esim. hiihdossa, laskettelussa, pyöräilyssä. Selkäni ei kipeydy enää liikunnasta.

Voin todella vilpittömästi ja lämpimästi suositella Iran palveluita. Hänen empaattinen, kiinnostunut ja kannustava asenne on edesauttanut kuntoutusta ja tulokset puhuvat puolestaan – hän on todella ammattitaitoinen. Olen saanut häneltä  korvaamattoman avun vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa.